Ιστορίες με την Up: Γιατί τα μήλα των Εσπερίδων ήταν στην πραγματικότητα Πορτοκάλια 🍊
01-04-2021 | Σχετικα Με Εμάς
Καλή Πρωταπριλιά! Η Χαρά, Business Developer στην Up, έχει ιδιαίτερη αγάπη στη μυθολογία γι’ αυτό και της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας μια ιστορία λόγω ημέρας σχετικά με – τι άλλο – το Πορτοκάλι! Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο ενδιαφέρουσα θα ήταν! 

Σας αρέσουν οι παλιές ιστορίες; 🧐

Σήμερα θα σας διηγηθώ έναν αρχαίο Ελληνικό μύθο που πιστεύω θα σας ενδιαφέρει……

Το πορτοκάλι έχει μια παλιά μυθολογική σχέση με την Αργολίδα. Ο Άρχοντας της Τίρυνθας, Ευρυσθέας, έστειλε τον Ηρακλή στη μακρινή γη του Άτλαντα για τον ενδέκατο άθλο του, για να του φέρει τα Χρυσά μήλα των Εσπερίδων. Τα μήλα των Εσπερίδων ήταν σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, τα χρυσά φρούτα των δέντρων που βρίσκονταν στα δέντρα του κήπου των Εσπερίδων. Τα χρυσά αυτά φρούτα ήταν δώρο από τη Γαία στην Ήρα για το γάμο της με το Δία. Σύμβολο συζυγικής ευτυχίας και γονιμότητας,  τα χρυσά φρούτα φυλάσσονταν από τις Νύμφες Εσπερίδες και τον τρομακτικό Λάδωνα, το φίδι με τα εκατό κεφάλια.

Ο Ηρακλης κατάφερε μετά από πολλές περιπέτειες να ξεγελάσει τον Άτλαντα και άρπαξε τρία χρυσά μήλα από τις νύμφες. Τα μήλα όμως δεν έμειναν στην Αργολική γη. Ο βασιλιάς τα έδωσε πίσω στον Ηρακλή. Τότε ο Ηρακλής τα έδωσε στην Αθηνά που τα πήγε πίσω στον κήπο των Εσπερίδων, καθώς η κλοπή του Ηρακλή ήταν μια ανίερη και βέβηλη πράξη.

Αλλά αυτός ο μύθος έχει ένα όμορφο μυστικό….

Τα φρούτα αυτών των δέντρων, τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων τα οποία έκλεψε ο Ηρακλής, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από απλά μήλα… Ήταν στην πραγματικότητα πορτοκάλια! 🍊 Σύμφωνα με μετέπειρα ερμηνείες του θρύλου, αποφασίστηκε ότι τα “χρυσά μήλα” (λόγω του χρώματος τους) που δόθηκαν από τη Γαία στην Ήρα για το γάμο της με το Δία, ήταν στην πραγματικότητα πορτοκάλια. Βάσει αυτού, τα πορτοκάλια ανήκουν στην οικογένεια των “Εσπεριδοειδών”, όπως ονομάστηκαν στην Ελλάδα.

Η ερμηνεία του μύθου:

Είναι εμφανές ότι τα χρυσά φρούτα του μύθου προσπαθούν να ερμηνεύσουν την προέλευση των πορτοκαλιών, καθώς και την άφιξη τους στην Αργολίδα, αλλά και στην Ελλάδα. Τα χρυσά μήλα που ήταν τόσο σημαντικά τελικά όπως αποδείχθηκε ήταν ένα ανώτερο φρούτο!!! Το ανώτερο αυτό φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών είναι το αγαπητό σε όλους μας πορτοκάλι!!! 🧡

Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται λοιπόν…. 😉

 

‘Garden of the Hesperides’, Sir Edward Burne-Jones
Top