Κάνε γιόγκα για υγιές μυαλό και σώμα – Η εμπειρία της Ιωάννας

4 Νοεμβρίου 2022Up Stories
giogka-ugies-soma-kai-mualo

-Γυμνάζεσαι;

-Ναι, κάνω γιόγκα.

-Ω... Άρα κάνεις πολλές διατάσεις και σωστές αναπνοές... υποθέτω ότι είναι χαλαρωτικό... αλλά τι κάνεις πραγματικά για το σώμα σου, για να είσαι υγιής;

Κάνω γιόγκα. Για να είμαι υγιής τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό.

Τι σημαίνει να είσαι υγιής; Σε μια εποχή όπου δεν κοιμόμαστε αρκετά, εργαζόμαστε πάρα πολύ, αγχωνόμαστε πάρα πολύ και αισθανόμαστε θλιμμένοι, είναι αρκετό να είμαστε απλώς σωματικά υγιείς; Όχι, για να είναι κανείς σωματικά υγιής πρέπει να είναι και ψυχικά υγιής.

Στο τελευταίο έτος των προπτυχιακών μου σπουδών, ο μπαμπάς μου διαγνώστηκε με καρκίνο, η μαμά μου ήταν σε απόγνωση και εγώ έπρεπε να επιλέξω πού να πάω στο εξωτερικό για το μεταπτυχιακό μου. Στο τέλος, όλα πήγαν καλά, ο μπαμπάς μου επέζησε, εγώ ανέβαλα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές και τα πράγματα έγιναν ξανά φυσιολογικά. Και τότε, είχα την πρώτη μου κρίση πανικού. Ένιωσα κυριολεκτικά τον πόνο μιας καρδιακής προσβολής και δεν μπορούσα να κουνηθώ. Και μετά είχα και άλλη, και άλλη. Και τελικά, ήρθε η μεγάλη, όπου παρέλυσα εντελώς από τη δεξιά πλευρά μου και νόμιζα ότι πάθαινα εγκεφαλικό.

Τίποτα δεν ήταν φυσιολογικό, ήμουν εκτός ισορροπίας.

Το θέμα με τις κρίσεις πανικού είναι ότι το ίδιο το μυαλό τις δημιουργεί και παρόλο που το αντιλαμβάνεσαι, ταυτόχρονα αισθάνεσαι εντελώς ανίσχυρος να δώσεις ένα τέλος. Στην αρχή, αρχίζεις να αισθάνεσαι αδιαθεσία και φτάνεις σε ένα σημείο όπου βιώνεις στα αλήθεια όλα τα συμπτώματα μιας πραγματικής καρδιακής προσβολής.

Οι κρίσεις πανικού είναι σαν ένας συναγερμός του οργανισμού μας. Όταν καταπιέζουμε συναισθήματα, σκέψεις και ωθούμε τον εαυτό μας προς την πλήρη κατάρρευση, ο πανικός έρχεται για να μας αναγκάσει να επιβραδύνουμε και να έρθουμε αντιμέτωποι με όλα όσα αποφεύγουμε να διαχειριστούμε.

Ήταν εκείνη την εποχή που η αδερφή μου με πήγε στο πρώτο μου μάθημα γιόγκα. Ο δάσκαλος γιόγκα ήταν ένας τυπικός Βρετανός, ο οποίος έμοιαζε σαν να δούλευε σε παμπ. Gary ήταν το όνομά του και μετά από μιάμιση ώρα ένιωθα σαν να κοιμόμουν βαθιά για 24 ώρες συνεχόμενα. Ο θόρυβος στο κεφάλι μου είχε φύγει, ένιωθα να αναπνέω κανονικά, εισπνέοντας και εκπνέοντας, και σταμάτησα να νιώθω ότι κρατάω την αναπνοή μου για μια αιωνιότητα. Και το θεραπευτικό μου ταξίδι ξεκίνησε μέσω της γιόγκα, για να βρω ξανά την ισορροπία μου.

Τι είναι η γιόγκα;

Η γιόγκα, σύμφωνα με τον σοφό Patanjali Maharishi, είναι ο περιορισμός των διακυμάνσεων του νου. «Αν μπορείς να ελέγξεις την άνοδο του νου σε κυματισμούς, θα βιώσεις τη γιόγκα».

Στη γιόγκα πρέπει να επικεντρωθείς στην αναπνοή σου και να παραμείνεις συγκεντρωμένος για να μπορέσεις να κρατήσεις μια στάση (asana). Μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι, επειδή το μυαλό έχει την τάση να παρασύρεται και να εγκαταλείπει όταν το σώμα αισθάνεται δυσφορία. Πρέπει να ξέρεις πώς να επιμείνεις και να παραμείνεις στη στιγμή.

Το φάσμα του νευρικού μας συστήματος αποτελείται από το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Το συμπαθητικό σύστημα ελέγχει τις αντιδράσεις "πάλης ή φυγής". Με άλλα λόγια, αυτό το σύστημα προετοιμάζει το σώμα για έντονη σωματική δραστηριότητα. Αυτή η διαδικασία στο σώμα μας είναι μια πρωτόγονη αντίδραση στον κίνδυνο. Μας ειδοποιεί να αρχίσουμε να τρέχουμε για να μην μας φάνε οι θηρευτές. Συνεπώς, είμαστε προνοητικοί ώστε να επιβιώσουμε. Όμως στις μέρες μας το άγχος συσσωρεύεται στο σώμα μας και παρόλο που δεν δεχόμαστε επίθεση, αντιδρούμε σαν να κινδυνεύουμε διαρκώς.

Σήμερα, το εργασιακό μας περιβάλλον τείνει να είναι αρκετά αγχωτικό. Οι προθεσμίες, οι στόχοι, οι συναντήσεις είναι αγχωτικές, ακόμη και τα μικρότερα πράγματα όπως τα emails και οι μετακινήσεις προκαλούν ένα κύμα άγχους στο μυαλό μας που διογκώνεται ανεξέλεγκτα. Η μόνη λύση είναι να μπορέσουμε να επιβληθούμε στις σκέψεις μας, στο μυαλό μας.

Γιόγκα είναι ο περιορισμός των διακυμάνσεων του νου.

Om Shanti, Shanti, Shanti (ηρεμία στο σώμα, ηρεμία στο μυαλό, ηρεμία στο πνεύμα).

Namaste.

Της Ιωάννας Λιόση, Key Account Manager της σούπερ ομάδας μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για την Up Hellas και τα προϊόντα μας.

Συναινώ στη χρήση των παραπάνω στοιχείων μου από την Up Hellas, προκειμένου να ενημερωθώ για τα προϊόντα της, βάσει και του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων που ισχύει από 25/5/2018.

arrow-image