Νέοι χώροι εργασίας και η επιρροή τους στην καθημερινότητα των εργαζομένων

12 Οκτωβρίου 2022Up Stories
neoi-xwroi-ergasias

Ανοιχτά γραφεία, μεγάλα παράθυρα, φωτεινά χρώματα, έξυπνα μηνύματα στους τοίχους, φυτά, νέα τάση αρχιτεκτονικής στους εργασιακούς χώρους ή αλλαγή κουλτούρας;

Σε μια δύσκολη εποχή με μεγάλα διεθνή προβλήματα και ραγδαίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, που η καθημερινότητα έχει γίνει σκληρότερη και απαιτεί από τον κάθε ένα περισσότερο παραγωγικό χρόνο και το 100% της ενέργειας και της συγκέντρωσής του, παρατηρείται ολοένα και περισσότερο η διάθεση των εταιρειών να παρέχουν λύσεις που βοηθούν την καθημερινότητα και δημιουργούν λιγότερο αγχωτική και πιο ήρεμη ατμόσφαιρα.

Με την τηλεργασία να έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας, τα e-meetings να αποτελούν μια νέα πραγματικότητα και την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή να είναι πλήρως διαταραγμένη, ενισχύθηκε η ανάγκη των εργαζομένων για ‘’φρεσκάρισμα’’ της φιλοσοφίας αυτής.

Σύμφωνα με την έκθεση Fellowes Workplace Wellness Trend Report, η συντριπτική πλειοψηφία (87%) των εργαζομένων επιθυμούν ο σημερινός εργοδότης να προσφέρει ένα υγιές περιβάλλον εργασίας με επιλογές όπως εργονομικά γραφεία, αίθουσες ευεξίας και χαλάρωσης, χώρους άθλησης, εστιατόρια, ενώ το 93% δήλωσε ότι θα παρέμενε περισσότερο σε μια εταιρεία με αυτά τα επίπεδα παροχών.

Σε μια άλλη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 7.600 εργαζόμενοι από 16 διαφορετικές χώρες, διαπιστώθηκε ότι το 47% εργάζεται σε χώρους χωρίς φυσικό φως ενώ το 58% δεν έχει καμία επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Μάλιστα το 7% δεν έχουν καν παράθυρο. Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει τις επιθυμίες των εργαζομένων με τη σειρά: α) 44% ο φυσικός φωτισμός, β) 20% η επαφή με τη φύση, γ) 19% ο ήρεμος χώρος εργασίας, δ) 17% η θέα σε φυσικό τοπίο και ε) 15% τα φωτεινά χρώματα.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η αισθητική πάει μπροστά και οι παραδοσιακοί χώροι εργασίας μεταμορφώνονται σε ένα πιο φιλόξενο και ευχάριστο περιβάλλον για να περάσεις το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου. Στην πραγματικότητα, όμως, οι εποχές των κλειστών γραφείων και των ψηλών διαχωριστικών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το open space έχει πάρει τη θέση τους και μαζί έχει φέρει μια νέα αντίληψη που επιτρέπει την αλληλεπίδραση, το μοίρασμα σκέψεων & προβλημάτων, ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγικότητα και την ομαδικότητα, και αποθαρρύνοντας την απομόνωση και την εσωστρέφεια.

Προφανώς αυτό έχει γίνει πλήρως αντιληπτό από την πλειονότητα των εργοδοτών, οι οποίοι επιδιώκουν συχνά πυκνά να πραγματοποιούν διάφορες εταιρικές δράσεις στοχεύοντας σε στιγμές χαλάρωσης και επικοινωνίας μεταξύ ομάδων και τμημάτων. Στο παιχνίδι έχει μπει δυναμικά η άσκηση και η υγιεινή διατροφή.

Ειδικά στο κομμάτι της διατροφής, λόγω και της καθιστικής ζωής, η αλλαγή είναι αξιοσημείωτη. Πρωινό στο γραφείο, δωρεάν σνακ και αφεψήματα κατά τη διάρκεια της μέρας ολοκληρώνουν την εικόνα ενός εργοδότη που θέλει κάτι παραπάνω από έναν καλό εργαζόμενο. Θέλει έναν ευτυχισμένο εργαζόμενο που να είναι και να αισθάνεται καλά.

Ως μέλος της Up Hellas, νιώθω τυχερός καθώς απολαμβάνω τα προνόμια μιας επιχείρησης που κάνει πράξη όλα όσα πρεσβεύει, υπόσχεται και προτείνει καθημερινά στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Η κάρτα σίτισης GFE & η υπηρεσία άθλησης UpFit είναι η απάντηση στις προαναφερόμενες ανάγκες της αγοράς.

Πιστοί στο μότο “Οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι δουλεύουν καλύτερα” σχεδιάζουμε για τους πελάτες μας νέες υπηρεσίες και προϊόντα με στόχο την μέγιστη κάλυψη των αναγκών τους.

Του Παύλου Κίκου, Senior Key Account Manager της σούπερ ομάδας μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για την Up Hellas και τα προϊόντα μας.

Συναινώ στη χρήση των παραπάνω στοιχείων μου από την Up Hellas, προκειμένου να ενημερωθώ για τα προϊόντα της, βάσει και του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων που ισχύει από 25/5/2018.

arrow-image