2 απλά βήματα που βελτιώνουν την εργασιακή εμπειρία - Οι συμβουλές της Κατερίνας

10 Ιουνίου 2022Up Stories
2 simple steps that improve the work experience - Katerina's tips

Ζούμε σε μια εποχή, που δυστυχώς οι ώρες που δαπανούμε στον χώρο εργασίας μας, καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, ο χώρος αυτός να μας ικανοποιεί και να μας ωθεί να είμαστε πιο αποδοτικοί.

Είθισται ο πρώτος παράγοντας που μας έρχεται στο μυαλό, για να είναι ένας εργαζόμενος ικανοποιημένος και αποδοτικός, να είναι επαρκείς οι οικονομικές συνθήκες. Ο χώρος όμως και ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε είναι εξίσου σημαντικοί.

Φανταστείτε τους εαυτούς μας καθημερινά (και κυρίως τις Δευτέρες…) να πρέπει να προσέλθουμε σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί μεν να μας καλύπτει οικονομικά, αλλά δε μας κάνει να εργαζόμαστε ευχάριστα και με όρεξη. Είναι πολύ δύσκολο και ψυχοφθόρο.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στο να είμαστε εξίσου ικανοποιημένοι και με τις συνθήκες στις οποίες εργαζόμαστε, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο χαρούμενοι και η εργασία μας πιο εποικοδομητική.

Δύο από αυτούς, οι οποίοι στο άκουσμα και μόνο είναι απλοί, αλλά μπορούν να προσφέρουν επαγγελματική ευφορία, είναι η μουσική στον χώρο εργασίας και η πιο «χαλαρή» ενδυμασία. Δεν μπορούν να έχουν την ίδια απήχηση σε όλα τα επαγγέλματα, αλλά πάντα υπάρχει η ιδανική λύση που μας βοηθάει να εργαζόμαστε πιο άνετα και ουσιαστικά και να συμβάλλουμε στη βελτίωση της εργασιακής μας εμπειρίας.

Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν ήδη αυτές τις δύο πρακτικές στο προσωπικό τους. Για παράδειγμα, υπάρχει ο όρος dress down day, που αντιπροσωπεύει εκείνη τη μέρα της εβδομάδας όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να φορέσουν ό,τι επιθυμούν και ό,τι τους κάνει να αισθάνονται άνετα, εκφράζοντας παράλληλα ένα κομμάτι της προσωπικότητάς τους.

Κυρίως εφαρμόζεται σε εταιρείες όπου η πιο επίσημη ένδυση είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη, όχι απαραίτητα λόγω αυστηρών κανόνων της διοίκησης, αλλά γιατί ταιριάζει πιο πολύ με το αντικείμενο της εταιρείας ή επειδή μπορεί να υπάρχει φυσική επικοινωνία των εργαζομένων με τους πελάτες. Εκεί, η συγκεκριμένη τακτική θα μπορούσε να εφαρμοστεί μία φορά την εβδομάδα χωρίς να διακινδυνεύεται η υπονόμευση της εικόνας και η επαγγελματική ιδιότητα της εταιρείας.

Εν αντιθέσει, σε άλλες εταιρείες, είτε λόγω της φύσης του αντικειμένου, είτε λόγω της φιλοσοφίας του εργοδότη, οι υπάλληλοι μπορούν καθημερινά να ντύνονται άνετα με τις επιθυμητές για αυτούς ενδυμασίες, οι οποίες και πάλι καλό θα είναι να συμβαδίζουν με την κουλτούρα της επιχείρησης, πάντα με σεβασμό προς τους συναδέλφους και απέναντι στην επαγγελματική τους ιδιότητα. Το μόνο σίγουρο είναι πως έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο άνετοι αισθανόμαστε στον χώρο εργασίας μας, ακόμα και αν η άνεση προέρχεται από τα ρούχα που φοράμε, τόσο πιο παραγωγικοί είμαστε.

Η μουσική μέσα στο εργασιακό περιβάλλον, είναι ένας άλλο τρόπος να έχουν οι άνθρωποι καλή διάθεση και να νιώθουν άνετα στον εργασιακό τους χώρο. Έχει εξίσου παρατηρηθεί πως αυξάνει τα επίπεδα παραγωγικότητας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ηθική και την αλληλεπίδραση της ομάδας των εργαζομένων. Είναι εύλογο να υπάρχουν επαγγέλματα όπου η ησυχία είναι απαραίτητο συστατικό για τη συγκέντρωση και την εύρυθμη εργασία. Ακόμα και εκεί, όμως, μέσα στην πολύωρη καθημερινότητα, παρατηρείται υποτονικότητα και μονοτονία και υπάρχουν στιγμές που λίγη μουσική θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάθεση ή ακόμα και στη συγκέντρωση των εργαζομένων.

Όπως σε ένα γυμναστήριο η μουσική μπορεί να σε πεισμώσει, να σε τονώσει, να σε κάνει να νιώσεις χαρούμενος και να προσπαθήσεις πιο σκληρά, έτσι και στον εργασιακό χώρο η μουσική μπορεί να έχει τον ίδιο αντίκτυπο. Να είναι μια νότα χαράς, μια ευχάριστη παύση ή ένας ισχυρός σύμμαχος στην απαιτητική εργασία. Έρευνες, άλλωστε, έχουν δείξει, πως ο χρόνος περάτωσης μιας εργασίας, μπορεί να είναι πιο σύντομος υπό το άκουσμα μουσικής.

Προφανές είναι, πως δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις τις ίδιες απαιτήσεις ή το ίδιο πρόσφορο έδαφος για τέτοιες ενέργειες. Όπως αναφέρθηκε όμως παραπάνω, από τη στιγμή που βάσει ερευνών τα αποτελέσματα είναι κυρίως θετικά, πάντα μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή.

Έτσι, θα δοθεί και η ευκαιρία στους εργαζόμενους να εκφράσουν την προσωπικότητά τους, να συνδεθούν καλύτερα με την κουλτούρα της επιχείρησης στη οποία εργάζονται, ενώ ταυτόχρονα μέσα σε ένα χαρούμενο περιβάλλον στο οποίο νιώθουν πιο οικεία και πιο ευχαριστημένοι, να αναπτύξουν την παραγωγικότητά τους και, γιατί όχι, την αφοσίωσή τους στην εταιρεία. Το προσωπικό προσαρμόζεται καλύτερα στο χώρο μέσω της μουσικής, μειώνεται το άγχος, αυξάνεται η άνεση και η οικειότητα με το περιβάλλον και οδηγούμαστε σε υψηλότερα ποσοστά παραμονής στην εκάστοτε επιχείρηση που εφαρμόζει τα παραπάνω, καθώς οι συνάδελφοι αναπτύσσουν τις μεταξύ τους σχέσεις σε ένα ευχάριστο και οικείο εργασιακό περιβάλλον.

Επομένως, μόνο θετική αξιολόγηση θα επιφέρει και μόνο εποικοδομητικά αποτελέσματα θα έχει, εάν υπολογίζοντας και σεβόμενη τις ανάγκες των υπαλλήλων για ένα χαρούμενο και προσιτό εργασιακό περιβάλλον, μία εταιρεία αποφασίσει να εφαρμόσει τις δύο παραπάνω πρακτικές, βάσει των δικών της δεδομένων, βοηθώντας έτσι το προσωπικό να υλοποιεί τις εργασίες του με λιγότερο άγχος, πιο ευχάριστα και παραμένοντας χαρούμενο, γεμάτο ενέργεια και άνεση σε ένα καθ’ όλα θετικό πλαίσιο εργασίας.

Της Κατερίνας Σίδερη, Accountant της σούπερ ομάδας μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για την Up Hellas και τα προϊόντα μας.

Συναινώ στη χρήση των παραπάνω στοιχείων μου από την Up Hellas, προκειμένου να ενημερωθώ για τα προϊόντα της, βάσει και του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων που ισχύει από 25/5/2018.

arrow-image