Διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον

11 Απριλίου 2023Up Stories
Discrimination at work

Έχετε βρεθεί ποτέ σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου ελκύει ένα συγκεκριμένο είδος ατόμου και εσείς που διαφέρετε δεν αισθάνεστε ευπρόσδεκτοι με αποτέλεσμα να αποχωρήσετε;

Έχετε βρεθεί επίσης σε περιβάλλον όπου οι άνθρωποι εκφράζουν ανοιχτά τη γνώμη τους και είναι ειλικρινείς αλλά δε μακροημερεύουν;

Έχετε γίνει ποτέ λήπτης ή μάρτυρας εχθρικής και προσβλητικής συμπεριφοράς, πολλές φορές μεταφραζόμενη ως αστεία;

Εάν σκέφτεστε να μιλήσετε, αλλά ενθαρρύνεστε να μην το κάνετε, αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει στον οργανισμό σας. Αυτό λοιπόν δεν είναι άλλο από το φαινόμενο του discrimination ή αλλιώς των διακρίσεων στους εργασιακούς χώρους. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί ταυτίζεστε, το έχετε δει να συμβαίνει σε άλλους ή ακόμη και σε εσάς.

Πάμε να δούμε λοιπόν τον ορισμό, τους τύπους καθώς επίσης και μερικές ιδέες για το πως μπορεί να εξαλειφθεί.

Οι διακρίσεις στον χώρο εργασίας συμβαίνουν όταν ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων υφίσταται άδικη ή άνιση μεταχείριση λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Αυτά τα προστατευμένα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τη φυλή, την εθνικότητα, την ταυτότητα φύλου, την ηλικία, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή την εθνική καταγωγή. Διακρίσεις στον χώρο εργασίας μπορεί να συμβούν μεταξύ συναδέλφων, μεταξύ εργαζομένων και των εργοδοτών τους ή ακόμα και κατά τη διάρκεια πρόσληψης νέων υπαλλήλων. Οι διακρίσεις ανεξαρτήτως πρόθεσης, είναι παράνομες. Βάση νόμων (Ν. 3304/2005, Ν. 4443/2016, Ν.3896/2010, κα) οι εργοδότες απαγορεύεται να εφαρμόζουν διακριτική μεταχείριση σε βάρος των εργαζομένων όσον αφορά, το φύλο, τη φυλετική/εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την αναπηρία, την ηλικία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η αναγνώριση των διακρίσεων στον χώρο εργασίας είναι δύσκολη. Μπορεί να την διαισθανθείς αλλά να μην μπορείς να την προσδιορίσεις και αυτό συνήθως θέλει χρόνο τόσο για να το τεκμηριώσουμε όσο και για να το αποδείξουμε. Η εχθρική συμπεριφορά στο περιβάλλον εργασίας πολλές φορές μεταφράζεται ως αστεία ή ακίνδυνη.

Ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν οι εργοδότες ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν κάνουν διακρίσεις;

Διαδικασία Προσλήψεων: Όταν ανεβάζετε μια αγγελία για μια θέση εργασίας βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε διακρίσεις π.χ. φυλετικές (ζητείται άνδρας/γυναίκα). Χρησιμοποιήστε μόνο όρους όπως "με μεγάλη εμπειρία" αλλά μόνο όταν αυτό αποτελεί πραγματική απαίτηση της εργασίας γιατί μπορεί έτσι να κάνετε διακρίσεις εναντίον κάποιου που δεν είχε την ευκαιρία να αποκτήσει κάποια εμπειρία ακόμα. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι υποψήφιοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, κάντε σε όλους το ίδιο σύνολο ερωτήσεων και αποφύγετε ερωτήσεις που εμπίπτουν στα προστατευμένα χαρακτηριστικά, όπως π.χ. να ρωτήσετε κάποιον εάν σκοπεύει να δημιουργήσει οικογένεια σύντομα.

Δημιουργία πολιτικής ίσων ευκαιριών: Αυτό θα πρέπει να καθορίζει τα προστατευόμενα χαρακτηριστικά, τις άμεσες και έμμεσες διακρίσεις και ποια συμπεριφορά είναι και ποια δεν είναι αποδεκτή στην εργασία. Θα αποτελέσει το θεμέλιο ενός ασφαλούς και με σεβασμό χώρου εργασίας για τους υπαλλήλους σας και μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να κάνετε ακούσια διάκριση σε βάρος του προσωπικού βοηθώντας το να κατανοήσει τα δικαιώματα και τις ευθύνες του.

Εκπαίδευση: Εκπαιδεύστε τους εργαζομένους σας σχετικά με τις διακρίσεις και ενημερώστε τους ποια είναι η πολιτική σας σχετικά με αυτές. Καλό θα ήταν να εκπαιδευτούν και τα διοικητικά στελέχη καθώς και οι προϊστάμενοι τμημάτων στο πως να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τις διακρίσεις.

Σεβασμός: Θα πρέπει να ενθαρρύνετε το προσωπικό να σέβεται ο ένας τις ιδιαιτερότητες του άλλου.

Σύστημα διαχείρισης παραπόνων: Εάν κάποιος παραπονεθεί ότι είναι θύμα διακρίσεων, θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε γρήγορα και εμπιστευτικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εφαρμόσει μια ισχυρή διαδικασία παραπόνων, ώστε το προσωπικό να αισθάνεται ότι ακούγεται και ότι υπάρχει σεβασμός στον χώρο εργασίας τους.

Σύστημα Αξιολόγησης: Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σύστημα αξιολόγησης επώνυμο ή ανώνυμο έτσι ώστε να έχετε μία συχνή ανατροφοδότηση από τους υπαλλήλους σας.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι είναι ηθικό μας χρέος να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο οι άνθρωποι να αισθάνονται ελεύθεροι να είναι ο εαυτός τους, να έχουν το θάρρος της γνώμης τους, καθώς και να παρατρόνυνται να ξεχωρίζουν βάση της μοναδικότητας του χαρακτήρα τους και των πεποιθήσεών τους. Όλοι συναντούμε ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς και είναι χρέος μας να τους αγκαλιάσουμε και να τους στηρίξουμε και όχι να τους περιθωριοποιήσουμε.

Ας εξασκήσουμε το κίνητρο και την αγάπη. Όχι τις διακρίσεις και το μίσος.

*Της Εύης Τοπάλη, Αccount Manager της ομάδας μας!*🎉

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για την Up Hellas και τα προϊόντα μας.

Συναινώ στη χρήση των παραπάνω στοιχείων μου από την Up Hellas, προκειμένου να ενημερωθώ για τα προϊόντα της, βάσει και του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων που ισχύει από 25/5/2018.

arrow-image