Διατακτικές σίτισης: Ο καλύτερος τρόπος για να ανταμείψετε τους εργαζομένους

10 Φεβρουαρίου 2023Up Stories
 Meal Vouchers - The Best Way to Reward Employees

Πριν από κάποια χρόνια, ξεκινώντας νέα εργασία σε μία εταιρεία, έμαθα πως μία από τις παροχές, πέρα από τον μισθό μου, θα ήταν και κάτι κουπόνια που τα ονόμαζαν «διατακτικές σίτισης». Αυτά θα τα λαμβάναμε αντί για bonus και μετά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Αρχικά, κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς είναι και πώς θα χρησιμοποιούνται. Πολλοί ήταν αντίθετοι και προτιμούσαν να λαμβάνουν το αντίστοιχο ποσό στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ήμουν αντίθετη κι εγώ, ψέματα να σου πω; Διατακτικές σίτισης... μα σίτιση; Λες και είναι τα γεύματα σίτισης της εκκλησίας. Ε και μόνο στη σκέψη έβγαινε ο Τσε από μέσα μου... «Τι σίτιση; Εγώ δουλεύω και εκείνοι μου κάνουν χάρη;». Κάπως έτσι εδραιώθηκε στο μυαλό μου. Τότε βέβαια είχαμε και μετρητά στο πορτοφόλι. Τώρα δεν έχω καν πορτοφόλι. Όλα περασμένα στο κινητό, αλλά αυτό είναι μία άλλη υπόθεση. Έτσι, ζήτησα και εγώ να μπει το αντίστοιχο ποσό στον τραπεζικό μου λογαριασμό. Και την πάτησα… Γιατί με τις κρατήσεις, το bonus μου ήταν πραγματικά αστείο!

Η Μαιρούλα, όμως, από το λογιστήριο, πήρε τις διατακτικές και τις απήλαυσε σε γκουρμέ εστιατόρια. Θα μου πεις κι εσύ πήρες bonus. Δε με προσέχεις. Εγώ είχα 40% κρατήσεις στο bonus, ενώ εκείνη δεν είχε. Εγώ βέβαια ένιωθα άβολα να πάω στο γκουρμέ εστιατόριο με σαπούνι στις τουαλέτες καλύτερο από αυτό που παίρνω σπίτι μου και να τους δώσω στο τέλος διατακτικές σίτισης. Μάλλον για κάποιους σαν εμένα πήγαμε από την έντυπη στην ηλεκτρονική μορφή των διατακτικών σίτισης. Την κάρτα δηλαδή. Ευτυχώς, δηλαδή, και θα σου εξηγήσω το γιατί. Με τις έντυπες διατακτικές σίτισης δε μπορείς να κάνεις online αγορές. Η φυσική σου παρουσία στο κατάστημα είναι απαιτούμενη. Εκείνη την εποχή μάλιστα, τα καταστήματα που δέχονταν τις έντυπες διατακτικές σίτισης δεν ήταν και πολλά. Σιγά-σιγά, όμως, όλο και περισσότερα καταστήματα άρχισαν να μπαίνουν στο σύστημα των διατακτικών σίτισης και όλο και περισσότερες εταιρείες άρχισαν να τις χρησιμοποιούν για να ανταμείψουν τους εργαζομένους τους.

Η Μεγάλη Αλλαγή

Και από εκεί που χρησιμοποιούσαμε τις διατακτικές σίτισης μόνο σε συγκεκριμένα σούπερ-μάρκετ για προϊόντα σίτισης, ξαφνικά αρχίσαμε να έχουμε αμέτρητες επιλογές. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναζητούσαν τις διατακτικές σίτισης, ενώ για αρκετούς λειτουργούσαν και ως κίνητρο για τη βελτίωση της απόδοσής τους. Μιλώντας, επίσης, με διάφορους εργαζομένους από το τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού, μού είπαν τα εξής:

  • Πολλοί που βρίσκονται σε διαδικασία συνέντευξης διαπραγματεύονται τις διατακτικές σίτισης. Η ύπαρξή τους ή όχι αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για να πουν το μεγάλο «ναι» : «Τώρα εκτός από τον μισθό μου έχω και κάρτα σίτισης. Σίγουρα δεν μπορώ να πάω σε μια εταιρία που δε μου θα μου δώσει την κάρτα μου!»
  • Πολλοί εργαζόμενοι πλέον τις επιζητούν και τις θεωρούν ως απαραίτητο προνόμιο: «Δεν σας δίνουν διατακτικές σίτισης στη δουλειά; Απίστευτο.»

Γιατί να διαλέξετε τις διατακτικές σίτισης;

Στη σημερινή αγορά υπάρχουν πολλές και διαφορετικές διατακτικές σίτισης από ποικίλες εταιρείες. Οι διατακτικές σίτισης όμως με την μορφή κάρτας, όπως η GoForEAT κάρτα της Up Hellas, σημειώνουν τεράστια επιτυχία. Να πω εδώ ότι η Up έχει το μεγαλύτερο δίκτυο συνεργατών, απίστευτα εύκολη εφαρμογή για τους χρήστες, επιστροφή χρημάτων με κάθε συναλλαγή από συμβεβλημένους συνεργάτες (call me HeroCorp) και εύκολη μεταφορά χρημάτων μεταξύ χρηστών της κάρτας σίτισης (call me Feed a Friend). Α! Και φυσικά έχει στην «ορχήστρα» της και συνεργάτες σαν εμένα.

Εν ολίγοις, οι διατακτικές σίτισης είναι τόσο ελκυστικές γιατί:

  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιβράβευση όταν ένας εργαζόμενους ή μια ομάδα επιτύχει κάποιους συγκεκριμένους στόχους που θέτει η εταιρεία.
  • Μπορούν να δοθούν παράλληλα με τον μισθό στο τέλος κάθε μήνα και να κάνουν ακόμα πιο ευτυχισμένους τους εργαζόμενους.

Εσείς ακόμα να επιλέξετε τις διατακτικές σίτισης για το προσωπικό σας;

Της Αρχοντούλας Ξανθοπούλου, συνεργάτιδα της ομάδας μας! 🎉

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για την Up Hellas και τα προϊόντα μας.

Συναινώ στη χρήση των παραπάνω στοιχείων μου από την Up Hellas, προκειμένου να ενημερωθώ για τα προϊόντα της, βάσει και του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων που ισχύει από 25/5/2018.

arrow-image