Γιατί και πώς να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου

28 Μαρτίου 2022Fitness Tips
Why and how to include exercise in your daily life?

“Δεν έχω χρόνο για άσκηση”, “Δε μου αρέσει το γυμναστήριο", “Ξεκινάω και τα παρατάω σύντομα”, “Έχω έλλειψη συγκέντρωσης και ενέργειας”, “Πονάει η μέση και ο αυχένας μου”, “Έχω πολύ άγχος”

Μερικά από αυτά τα έχουμε πει οι περισσότεροι κάποια στιγμή στη ζωή μας. Αν, όμως, θες να δεις διαφορά, κάνε κάτι διαφορετικά…

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν γίνει πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι η τακτική άσκηση βελτιώνει εντυπωσιακά τις σωματικές και νοητικές μας επιδόσεις στην καθημερινή και επαγγελματική μας ζωή και τονώνει την ψυχολογία μας.

Γι’ αυτό ας αφήσουμε τις δικαιολογίες στην άκρη και ας δούμε πώς μπορούμε να ωφεληθούμε από λίγα λεπτά άσκησης μέσα στην ημέρα μας.

Έχω έλλειψη συγκέντρωσης και ενέργειας.

Όταν ασκείται κανείς αυξάνει τα αποθέματα ενέργειάς του και βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης, την παραγωγικότητα και τη διαύγεια μνήμης. Γιατί συμβαίνει αυτό; Λόγω της βελτίωσης της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και της παραγωγής ενδορφινών, γνωστές και ως το φυσικό παυσίπονο του οργανισμού, τα οποία βοηθούν στην αποβολή τοξινών και στην μείωση του άγχους.

Πονάει η μέση και ο αυχένας μου.

Ακόμα, επιτυγχάνει ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και μείωση τραυματισμών. Όσο πιο δυνατό είναι το μυοσκελετικό μας σύστημα, τόσο καλύτερα στηρίζει τις αρθρώσεις και το βάρος του σώματος και μειώνει τις πιθανότητες πόνου ή τραυματισμού. Συγκρατεί την ορθή στάση και κίνηση είτε πρόκειται για μια καθιστική πολύωρη εργασία, είτε για βαριά ή χειρωνακτική εργασία με ορθοστασία.

Δε μου αρέσει το γυμναστήριο.

Πολλοί συγχέουν την άσκηση με το γυμναστήριο κι έτσι την απορρίπτουν. Άσκηση είναι, όμως, και ένα άθλημα, η κίνηση, ο χορός, το windsurf, το περπάτημα. Το κλειδί είναι να βρούμε τι ταιριάζει και ευχαριστεί τον καθένα. Γιατί με την άσκηση σε συλλογικούς χώρους διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως τα ομαδικά αθλήματα σαν το ποδόσφαιρο ή το volley, τα μαθήματα χορού ή ακόμα και την πεζοπορία, αναπτύσσεται η επικοινωνία και οι κοινωνικές επαφές. Θα γνωρίσεις έναν διαφορετικό κοινωνικό κύκλο και θα διασκεδάσεις. Η άσκηση δεν πρέπει να είναι κάτι βαρετό ή μοναχικό.

Δεν έχω χρόνο για άσκηση.

Δε χρειάζεται να είναι πολύωρη προπόνηση ή έντονη άσκηση για να επωφεληθείς. Μισή ώρα μέτριας αερόβιας άσκησης ή ενδυνάμωσης είναι αρκετή για να δεις τη διαφορά στην απόδοσή σου.

30 λεπτά άσκησης πριν τη δουλειά βοηθούν τον οργανισμό να γεμίσει ενέργεια ή 30 λεπτά μετά τη δουλειά βοηθούν το μυαλό να καθαρίσει και να απαλλαγεί από την ένταση της ημέρας.

Ξεκινάω και τα παρατάω σύντομα.

Η επιτυχία κρύβεται σε πιο μικρούς στόχους από ό,τι φανταζόμαστε. Για να χτιστεί μια νέα συνήθεια χρειάζεται 21 μέρες. Το μυστικό είναι να θέτουμε μικρούς και εφικτούς στόχους για να μπορούμε να τους τηρούμε. Σε κάθε αρχή, οι υπερβολικοί και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι δύσκολο να διατηρηθούν. Θα κουραστείς, θα πονέσεις, θα πιαστείς, θα σου λείψουν οι συνήθειες που άφησες στο διάστημα αυτό και έτσι θα σταματήσεις, όσο απότομα όσο ξεκίνησες.

Γι’ αυτό, ξεκίνα σταδιακά. Θέσε αρχικά ως στόχο μισή ώρα άσκησης 2 φορές την εβδομάδα. Την επόμενη αύξησέ το σε 3 φορές. Σκοπός είναι να επιβλέπεις τον εαυτό σου ότι το τηρεί και να τον επιβραβεύεις για αυτό. Δώσε χρόνο στο σώμα σου να προσαρμοστεί και να δυναμώσει και κράτα κάποιες από τις συνήθειές σου παράλληλα.

Μέχρι να δεις τα αποτελέσματα που θα σε δικαιώσουν, μετά γίνεται επιθυμία και συνήθεια.

Η λύση;

Επειδή δε θα υπάρχει πάντα το πρωταρχικό κίνητρο, πρέπει να βρεις την πειθαρχεία και την επιμονή να κρατήσεις το πρόγραμμα που έφτιαξες, κι ας έχασες τα κιλά που στόχευες ή πέρασε ο πόνος στη μέση.

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου και ετοιμάσου να δεις τη σωματική σου υγεία, την απόδοσή σου στη δουλειά, την ψυχολογία και τη διάθεσή σου να αλλάζει!

Της Έλενας Bauten, UpFit Project Manager της σούπερ ομάδας μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για την Up Hellas και τα προϊόντα μας.

Συναινώ στη χρήση των παραπάνω στοιχείων μου από την Up Hellas, προκειμένου να ενημερωθώ για τα προϊόντα της, βάσει και του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων που ισχύει από 25/5/2018.

arrow-image