Γιατί να μάθετε ξένες γλώσσες - Οι συμβουλές του Αποστόλη

10 Νοεμβρίου 2022Up Stories
Why learn foreign languages

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της εύκολης μετακίνησης των ανθρώπων, ο ρόλος της ξένης γλώσσας είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς η γλώσσα χρησιμοποιείται σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως οι σπουδές, η τεχνολογία, η επικοινωνία, οι επιχειρήσεις, η τέχνη, το ταξίδι. Όμως συχνά προκύπτει το ερώτημα γιατί να μάθω μία ξένη γλώσσα;

Όπως έχει γράψει και η Αμερικανίδα συγγραφέας Rita Mae Brown, η γλώσσα είναι ο οδικός χάρτης ενός πολιτισμού. Μαρτυρά από που έρχονται οι άνθρωποι και προς τα που βαδίζουν. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας δίνει πρόσβαση σε έναν άλλο πολιτισμό και κοσμοθεωρία που ίσως μέχρι τότε να μην είχες φανταστεί. Μόλις μαθαίνεις μια νέα γλώσσα, γίνεσαι και εσύ ο ίδιος μέρος μιας νέας κουλτούρας. Αρχίζεις να παρατηρείς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν και συμπεριφέρονται, καθώς και τις φράσεις που χρησιμοποιούν. Ανακαλύπτεις τις εθνικές αξίες και ιδανικά τους, τα βιώματα τους όπως και τις ξεχωριστές παραδόσεις του εκάστοτε πολιτισμού. Έτσι, μπορείς να διευρύνεις τους ορίζοντες του μυαλού σου, να ξεπεράσεις τους ενδοιασμούς και τις προκαταλήψεις σου και να αποκτήσεις μια νέα αίσθηση εκτίμησης, αποδοχής και σεβασμού προς ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων.

Επιπλέον, στην εποχή μας ο κόσμος μεταβάλλεται συνεχώς και το επίπεδο ανταγωνιστικότητας διαρκώς αυξάνεται ανεξαρτήτως τομέα. Η γνώση μιας ή και παραπάνω ξένων γλωσσών θεωρείται πολλές φορές ως προαπαιτούμενο για την όποια ευκαιρία σταδιοδρομίας. Η αποτελεσματική επικοινωνία σε γλώσσες πέρα από τη μητρική, σε κάνει πολύτιμο συνεργάτη σε κάθε επαγγελματικό περιβάλλον. Επίσης, η ίδια η διαδικασία της εκμάθησης της ξένης γλώσσας βοηθά στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τη δημιουργικότητα, χαρακτηριστικά απαραίτητα για την επαγγελματική εξέλιξη.

Ένας ακόμα τομέας όπου η εκμάθηση ξένης γλώσσας είναι πολύ σημαντική είναι τα ταξίδια. Σε πάρα πολύ κόσμο αρέσει να ταξιδεύει και να εξερευνά νέα μέρη σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Όταν γνωρίζεις ξένες γλώσσες έχεις συνάμα την ευκαιρία για πιο άνετα και διασκεδαστικά ταξίδια στο εξωτερικό. Μπορείς να επισκεφτείς χώρες που σε ενδιαφέρουν και να επικοινωνήσεις στην ξένη γλώσσα με τους κατοίκους, ακούγοντας την προφορά και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους. Έτσι, μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα και τις διαφορές που πιθανώς να έχουν.

Συμπέρασμα

Η εκμάθηση και η χρήση ξένων γλωσσών επιδρά θετικά στους ομιλητές όσον αφορά τη προσωπικότητά τους, τον τρόπο σκέψης, τις επαγγελματικές δεξιότητες, ακόμα και τον ίδιο τρόπο ζωής τους. Η γνώση δεν έχει όρια, ούτε ηλικία. Γι’ αυτό, μη διστάσετε να μάθετε μια ξένη γλώσσα ή να παροτρύνετε τους δικούς σας να το κάνουν, όταν το θελήσουν.

Του Αποστόλη Σκλάβενα, Account Manager της σούπερ ομάδας μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για την Up Hellas και τα προϊόντα μας.

Συναινώ στη χρήση των παραπάνω στοιχείων μου από την Up Hellas, προκειμένου να ενημερωθώ για τα προϊόντα της, βάσει και του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων που ισχύει από 25/5/2018.

arrow-image