Go For EAT και μείωσε τη σπατάλη τροφίμων – Οι συμβουλές της Δανάης

27 Ιουλίου 2022Up Stories
Go For EAT and reduce food waste – Danae's tips

Πάντα μου άρεσε να ακούω τις ιστορίες των μεγαλύτερων. Λατρεύω τους παππούδες στα καφενεδάκια, να μιλούν μεταξύ τους για το παρελθόν και τα νιάτα τους. Για μία άλλη ζωή, μία άλλη Αθήνα... «Τότε, παιδί μου, τρώγαμε κρέας μόνο τις γιορτές. Μαζευόταν η οικογένεια το βράδυ στο σπίτι τις καθημερινές και χαίρονταν αν υπήρχε στο τραπέζι μια ντομάτα και ψωμί!». Αυτές οι εποχές έχουν περάσει κι ελπίζω ανεπιστρεπτί. Ζούμε, πλέον, σε καιρούς υπερπληθώρας και υπερπροσφοράς αγαθών. Δυστυχώς και υπερσπατάλης…

88 εκατ. τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια ετησίως στην ΕΕ! Αυτό αναφέρει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεσή του ο WWF με βάση την οποία η παραγωγή τροφής έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το περιβάλλον σήμερα, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στην κλιματική κρίση. Ενώ 112 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο κάθε άτομο στην ΕΕ πετάει στα σκουπίδια 173 κιλά τροφής ετησίως.

To WFP αναφέρει πως 828 εκατ. άνθρωποι ανά τον κόσμο πηγαίνουν για ύπνο το βράδυ πεινασμένοι, ενώ ο αριθμός εκείνων που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα έλλειψης τροφής έχει ανέλθει από 135 εκατ. σε 345 εκατ. από το 2019 μέχρι σήμερα.

Τα νούμερα δε λένε ποτέ ψέματα, μιλούν από μόνα τους.

Παγκοσμίως:

-1 στα 3 τρόφιμα καταλήγει στα σκουπίδια, δηλαδή περίπου 1,3 δισ. τόνοι τροφής

-Το 30% των φρούτων και των λαχανικών απορρίπτεται λόγω εμφάνισης

Η έκθεση του WWF και του WRAP, υπό τον τίτλο «Μειώνοντας στο μισό την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ έως το 2030», αξιολογεί προηγούμενες και τρέχουσες δράσεις για τη μείωση της σπατάλης σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, αναδεικνύει καλές πρακτικές και απευθύνει έκκληση για άμεση εφαρμογή μέτρων, μέσω τριών βασικών πυλώνων:

  • Μέτρηση της σπατάλης
  • Αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφίμων
  • Αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο

Κι επειδή κάθε τι συλλογικό περιέχει μέσα του και το ατομικό στοιχείο, αυτό που καθορίζει τον καθένα από εμάς είναι οι πράξεις του.

Θα υπήρξαν φορές που πήγατε στο σούπερ μάρκετ και γυρίσατε με πολλά περιττά πράγματα, πράγματα που δε χωρούσαν καν στους αποθηκευτικούς χώρους του σπιτιού σας. Αποτέλεσμα; Να καταλήξουν στα σκουπίδια. Είναι στο χέρι του καθενός μας να το σταματήσει αυτό. Κάνε μια λίστα με τα ψώνια και μείνε σ’ αυτήν. Φτιάξ΄ την με βάση τις πραγματικές σου ανάγκες. Αποθήκευσε πράγματα στην κατάψυξη και κατανάλωσέ τα αργότερα. Διατηρούνται περίφημα! Ας βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει. Μπορούμε να γίνουμε δημιουργικοί σεφ χρησιμοποιώντας όλα τα φαγητά στο ψυγείο μας που θα «χαλάσουν» σύντομα!

Κι ό,τι δεν καταναλώνεται μπορεί πάντα να δωριστεί σε άλλους.

Η κάρτα της Up Go For EAT σας δίνει την πρόσβαση στην τροφή. Αυτή η πρόσβαση είναι στο χέρι μας να μην την σπαταλήσουμε άσκοπα…

"In a world of plenty, hunger should be a thing of the past."

Της Δανάης Χριστοδουλάκη, Account Manager της σούπερ ομάδας μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για την Up Hellas και τα προϊόντα μας.

Συναινώ στη χρήση των παραπάνω στοιχείων μου από την Up Hellas, προκειμένου να ενημερωθώ για τα προϊόντα της, βάσει και του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων που ισχύει από 25/5/2018.

arrow-image