Η εποχή των ανέπαφων πληρωμών - Tap και πλήρωσες

23 Νοεμβρίου 2022Up Stories
The era of contactless payments - Tap and pay

Tap και πλήρωσες... Ναι αλλά πώς;

Tap και πλήρωσες αν θέλεις να κάνεις contactless και mobile payments. Τι εννοούμε με το tap και πλήρωσες; Απλώς πηγαίνεις κοντά στο POS το κινητό, smartwatch, κάρτα ή τον KIT2000 και πλήρωσες. Ναι αλλά πώς; Θέλεις λεπτομέρειες; Πάμε να σου εξηγήσουμε γιατί ωραία τα λέμε αλλά καλό είναι να ξέρουμε και τι λέμε!

Τι είναι τα contactless και mobile payments και πώς λειτουργούν;

Από τη στιγμή που οι ανέπαφες πληρωμές μπήκαν στη ζωή μας, έχουν πραγματοποιηθεί δισεκατομμύρια συναλλαγές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωραία μας τα λες αλλά θα μας πεις πώς λειτουργούν; Ναι, συνέχισε να διαβάζεις.

Οι ανέπαφες πληρωμές αναφέρονται σε μια μέθοδο πληρωμής στην οποία μια ανέπαφη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα που φέρει το σήμα ανέπαφων τοποθετείται πάνω ή πατιέται σε ένα τερματικό POS το οποίο διαβάζει τη σχετική κάρτα, επεξεργάζεται τις πληροφορίες σε αυτήν και επιτρέπει τη μεταφορά της πληρωμής.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση αυτών των τύπων πληρωμών είναι είτε επικοινωνία κοντινού πεδίου (NFC), είτε αναγνώριση ραδιοσυχνοτήτων (RFID). Μέσω αυτού του τύπου τεχνολογίας, χρειάζεται απλώς να τοποθετήσεις την κάρτα, το κινητό (όχι το 3210) ή το smartwatch από 2 έως 8 εκατοστά πάνω από τη συσκευή ανάγνωσης καρτών, η οποία αναγνωρίζει τις λεπτομέρειες και επιτρέπει τη διεκπεραίωση της πληρωμής.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις έρχονται για να κάνουν απλώς τη ζωή μας πιο εύκολη σε κάθε τομέα. “Ναι, αλλά εγώ γιατί δυσκολεύομαι” θα μας ρωτήσεις. Well, εσύ που ρώτησες είσαι boomer και δυσκολεύεσαι γιατί είναι τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις που δεν προλαβαίνεις να συνηθίσεις την χ τεχνολογία και τσουπ έχουμε περάσει στην ψ (μπορεί και ω).

Οι πληρωμές δε θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τις εξελίξεις και κάπως έτσι φτάσαμε στις ανέπαφες που μπορείς να πραγματοποιήσεις με την κάρτα, το κινητό ή το smartwatch. Στο μεταξύ, αν είσαι boomer και συνεχίζεις να διαβάζεις, μην πιστέψεις ότι οι ανέπαφες πληρωμές θεωρούνται το μέλλον των πληρωμών γιατί το μέλλον έχει ήδη έρθει.

Πώς μπορείς να κάνεις contactless πληρωμή;

Χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες:

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βεβαιωθείς ότι η κάρτα σου έχει το καθολικό σήμα ανέπαφων (όπως όλες οι κάρτες της Up Hellas) και ότι ο έμπορος που αποδέχεται την κάρτα σου συνεργάζεται με ένα μηχάνημα καρτών που δέχεται ανέπαφες πληρωμές. Στη συνέχεια, πηγαίνεις κοντά την κάρτα στο τερματικό πληρωμής. Και voila! Η πληρωμή έχει διεκπεραιωθεί! Όταν λέμε κοντά εννοούμε πολύ κοντά, όχι όπως σε φιλούσε στα ‘80s στον αέρα η θεία Κούλα για να μην κάνει ρυτίδες, ούτε όπως χόρευες το “Wind of Change” με την Μαιρούλα.

Smartphones:

Τα smartphones είναι μια άλλη μέθοδος για την πραγματοποίηση ανέπαφων πληρωμών. Στην πραγματικότητα, με το Apple Pay και το Google Pay, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κατεβάσεις τη δωρεάν εφαρμογή, να συνδέσεις τον λογαριασμό της κάρτας σου στο πορτοφόλι Apple ή Google και απλώς να κρατήσεις το τηλέφωνό σου κοντά στο τερματικό.

Έξυπνα ρολόγια ή βραχιόλια παρακολούθησης φυσικής κατάστασης:

Αυτές οι συσκευές γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς εκτός κι αν έχεις Rolex. Σε αυτή την περίπτωση, δε χρειάζεται να συνεχίσεις να διαβάζεις γιατί μάλλον πως δε θα το αντικαταστήσεις με έξυπνο ρολόι.

Με αυτές τις συσκευές δε βλέπεις απλώς τον χρόνο ή τα επιτεύγματά σου στη γυμναστική. Μπορείς να μεταφέρεις τις πληρωμές στο επόμενο επίπεδο συνδέοντας την κάρτα σου με αυτές τις συσκευές και απλώς χρησιμοποιώντας τις στο σχετικό μηχάνημα καρτών. Τα χρήματα θα αφαιρεθούν από τον λογαριασμό σου, θα μεταφερθούν στον έμπορο και η αγορά σου θα ολοκληρωθεί. Με αυτήν την επιλογή, δε χρειάζεται να έχεις μαζί σου κάρτες και μπορείς να κάνεις αγορές εν κινήσει χωρίς να ανησυχείς για την ασφάλεια της κάρτας σου. Εκτός κι αν έχεις Rolex, τότε σίγουρα θα χρειαστείς την κάρτα ή το smartphone.

Ασφάλεια ανέπαφων πληρωμών

Και αν είμαι στο μετρό, φοράω smartwatch και περάσει κάποιος το POS στα 4 εκατοστά; Really τώρα; Το σκέφτηκες; Εμείς χρειάστηκε να κάνουμε brainstorming για να το γράψουμε. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, αν μπορούσε τότε θα το είχαν κάνει ταινία οι Ocean 11. Δεν μπορεί να συμβεί γιατί μια έξυπνη συσκευή ή smartphone, απαιτούν αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων, αναγνώριση προσώπου ή ακόμα και προστασία PIN – ανάλογα με τη συσκευή που χρησιμοποιείς, έτσι ώστε εσύ και τα χρήματά σου να είστε προστατευμένοι.

Αν είσαι geek και έχεις φτάσει μέχρι εδώ, αρχικά να σε ευχαριστήσουμε και να σου πούμε ότι οι πληροφορίες που περνούν μεταξύ της κάρτας και του τερματικού είναι δύσκολο να υποκλαπούν. Επιπλέον, οι ακροδέκτες κάρτας ανέπαφων λειτουργούν μόνο σε πολύ μικρό χώρο (2-10 cm) που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο οποιασδήποτε υποκλοπής δεδομένων.

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για την Up Hellas και τα προϊόντα μας.

Συναινώ στη χρήση των παραπάνω στοιχείων μου από την Up Hellas, προκειμένου να ενημερωθώ για τα προϊόντα της, βάσει και του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων που ισχύει από 25/5/2018.

arrow-image