Κατοικίδια στην εργασία – Πόσο βοηθούν την ψυχολογία μας;

29 Μαρτίου 2023Up Stories
 Pets at work – How much do they help our psychology?

Τα ζώα έχουν υπάρξει σύντροφοι των ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια της καταγεγραμμένης ιστορίας. Στη σύγχρονη εποχή, έχουμε συνηθίσει στην ιδέα του κατοικίδιου ζώου ή ζώου συντροφιάς στο σπίτι. Ο καθένας από εμάς που είχε την τύχη στη ζωή του να ζήσει μαζί με κάποιο ζώο, μπορεί να καταλάβει την ευεργετική επίδραση που έχουν οι τετράποδοι (συνήθως) φίλοι μας στην ψυχολογία μας, στο χαρακτήρα μας, στην υγεία μας και γενικότερα στην καθημερινότητά μας.

Πρόσφατες μελέτες που έχουν αρχίσει να διερευνούν επιστημονικά τα οφέλη του δεσμού ανθρώπου-ζώου, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα κατοικίδια επηρεάζουν θετικά τη συμπεριφορά μας, μειώνουν το άγχος και το στρες της καθημερινότητας, μειώνουν την αίσθηση μοναξιάς και βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία. Ψάχνοντας λίγο περισσότερο, θα ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες των ζώων στη ζωή μας.

Εκτός όμως της ζωής μας στο σπίτι, έχουμε αναρωτηθεί πόσο ευεργετικά μπορούν να είναι τα ζώα και στην εργασία μας; Μία πρώτη απάντηση μας τη δίνει η ίδια η Google, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του κινήματος, έχοντας φτάσει στο σημείο να αυτοαποκαλείται «εταιρεία σκύλων», καθώς η παρουσία τους περιλαμβάνεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι όλο και περισσότερες εταιρείες υιοθετούν τη συγκεκριμένη λογική και επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να φέρνουν τα κατοικίδια στη δουλειά. Επιπλέον, υπάρχουν εταιρείες οι οποίες έχουν ζώο συντροφιάς που διαμένει στον χώρο της εταιρείας.

Μελέτες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα, έχουν από κοινού καταλήξει ότι η παρουσία ζώων στον χώρο εργασίας, έχει τα εξής οφέλη:

  • Μειώνουν το στρες

Η επαφή με τα ζώα είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα ωκυτοκίνης (ορμόνη κατά του στρες) και μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη στρες). Καθώς η εργασία είναι ο χώρος που ανεβαίνουν τα επίπεδα του στρες, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο η ασχολία με τον τετράποδο φίλο μας μπορεί να μας χαλαρώσει.

  • Βελτιώνουν την επικοινωνία

Τα ζώα αποτελούν συχνά ευχάριστο λόγο συζήτησης και επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και κατ’ επέκταση συναδέλφων, με αποτέλεσμα να έρχεται ο κόσμος πιο κοντά.

  • Αυξάνουν την παραγωγικότητα

Μία σύντομη απόσπαση από την εργασία με σκοπό να ασχοληθείς με το κατοικίδιό σου, έχει αποδειχθεί ότι είναι ποιοτική και βοηθάει στην αποτελεσματικότερη εργασία μας. Επιπλέον, εργαζόμενοι που έχουν το κατοικίδιο στον χώρο εργασίας τους, συνηθίζουν να εργάζονται περισσότερες ώρες, έχοντας αποβάλει το άγχος να επιστρέψουν σπίτι ώστε να μην είναι μόνο.

Ανατρέχοντας ο καθένας στις προσωπικές εμπειρίες που είχε όταν βρέθηκε με κάποιο κατοικίδιο εν ώρα εργασίας, μπορεί είτε να επιβεβαιώσει τα παραπάνω είτε να δώσει ακόμα περισσότερους λόγους για τους οποίους η παρουσία κατοικίδιων στο γραφείο είναι ευεργετική.

Όπως είχε πει και ο Μαχάτμα Γκάντι, “Ο πολιτισμός ενός έθνους φαίνεται από τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα ζώα”. Ίσως τελικά και η κουλτούρα της κάθε εταιρείας να αντικατοπτρίζεται στη φράση αυτή.

Του Γιάννη Κουντούρη, Sales Manager της ομάδας μας! 🎉

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για την Up Hellas και τα προϊόντα μας.

Συναινώ στη χρήση των παραπάνω στοιχείων μου από την Up Hellas, προκειμένου να ενημερωθώ για τα προϊόντα της, βάσει και του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων που ισχύει από 25/5/2018.

arrow-image