Ο Bastien, Managing Director της Up, μιλάει στο Forbes Greece

2 Νοεμβρίου 2021What they say about us
 Bastien, Managing Director of Up, speaks to Forbes Greece
  • Forbes_Up.jpg

Up Hellas:

Ο εργαζόμενος στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού

Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή και τις προσδοκίες των εργαζομένων λάνσαρε πρόσφατα η Up Hellas, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και πέντε χρόνια στην ελληνική αγορά παρέχοντας digital-first εταιρικά προνόμια που μεταμορφώνουν την εμπειρία στο χώρο εργασίας.

Όπως εξηγεί ο Bastien Agnes, Managing Director της Up, το HR Squad είναι μία πλατφόρμα που διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ εταιρικής ηγεσίας και εργαζομένων και ενισχύει την κουλτούρα δέσμευσης των εργαζομένων (employee engagement), με στόχο τη δημιουργία πιο ευτυχισμένων και συνδεδεμένων ομάδων.

To HR Squad βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

  • Το Beat όπου μέσω εβδομαδιαίων δημοσκοπήσεων ζητείτε η άποψη των εργαζομένων σε σημαντικά εταιρικά θέματα. Επιτρέπει έτσι στους οργανισμούς να αφουγκράζονται τα συναισθήματα και την πρόοδο των εργαζομένων τους και τη διαφοροποίηση που προκύπτει στις διαφορετικές ομάδες της εταιρείας
  • Στοχευμένα ερωτηματολόγια (custom polls) για την πλήρη κατανόηση των σημαντικών ζητημάτων των οργανισμών
  • Μηχανισμός ανταμοιβής που ενθαρρύνει και ενισχύει τη θετική ανάδραση (feedback) μεταξύ των εργαζομένων
  • Βελτιωμένο πλαίσιο προτάσεων για συνεργασία ηγεσίας και εργαζομένων σε ότι αφορά στον εταιρικό μετασχηματισμό και στις προτεινόμενες βελτιώσεις

«Το HR Squad επιτρέπει στους οργανισμούς να ενημερώνονται πληρέστερα και με μετρήσιμο τρόπο για τις απαιτήσεις και την πρόοδο των ανθρώπων τους. Κατά αυτόν τον τρόπο, μπορούν οι επιχειρήσεις να κατανοήσουν πόσο αφοσιωμένοι είναι οι εργαζόμενοί τους, να κατευθύνουν αποτελεσματικά τη διοίκηση ως προς τα σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί προκειμένου να βελτιώσει τη συμμετοχή και την αφοσίωση των εργαζομένων. Να οικοδομήσει η διοίκηση μια κουλτούρα θετικής ανατροφοδότησης και ομαδικής εργασίας, καθώς και να ενδυναμώσει και να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να συμβάλλουν ενεργά στην εταιρική πορεία και εξέλιξη», σημειώνει ο κ. Agnes.

Η σημασία του engagement

To HR Squad είναι η πιο πρόσφατη υπηρεσία της Up, που έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες λύσεις της εταιρείας, όπως κουπόνι γεύματος, κάρτα γεύματος, δωροκάρτα, κουπόνι δώρου, που αυξάνουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

Όλες αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται σε εταιρείες που έχουν ως επίκεντρο τους εργαζομένους, καθώς η σπουδαιότητα αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν από τέτοιου είδους επιχειρησιακές πρακτικές φαίνεται και από το γεγονός πως οι εταιρείες με υψηλή δέσμευση (engagement) εργαζομένων είναι κατά 21% πιο κερδοφόρες.

Όπως εξηγεί ο κ. Agnes, oδεύουμε προς ένα νέο σύστημα που επαναπροσδιορίζει πολλές πτυχές της σχέσης εργοδότη-εργαζόμενου, όπως:

  • Η σημασία της ισορροπίας εργασίας / ζωής
  • Ο αντίκτυπος της μεσο-μακροπρόθεσμης εργασίας στο σπίτι
  • Η ικανότητα συμμετοχής και αφοσίωσης των εργαζομένων (και η συνέχιση της αφοσίωσης τους σε αυτό το νέο περιβάλλον)
  • Η ικανότητα διατήρησης εργαζομένων με υψηλό επίπεδο δέσμευσης και αφοσίωσης

«Αυτές είναι οι πραγματικές προκλήσεις οργανισμών σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους τους για τα επόμενα χρόνια. Η λύση αυτών των εξισώσεων δεν είναι απλή, είναι όμως κρίσιμη», τονίζει ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με μια έρευνα του 2018 από το Ινστιτούτο Gallup, το κόστος αποχώρησης και νέας πρόσληψης εργαζομένων ήταν τρεις φορές υψηλότερο από το κόστος δέσμευσης (engagement) τους. Στη Δυτική Ευρώπη μόνο το 10% των εργαζομένων παρουσιάζουν υψηλό βαθμό δέσμευσης, και αυτό ίσχυε πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.

«Συνοψίζοντας, λοιπόν, σε έναν ιδανικό κόσμο, οι οργανισμοί πρέπει να βρουν έναν τρόπο να διατηρήσουν όλους τους εργαζόμενους τους, αλλά και να δεσμεύσουν το υπόλοιπο 90%. Αυτή είναι η ουσία των παροχών μας και αυτό που προσπαθούμε να λύσουμε καθημερινά», τονίζει ο κ. Αgnes

O ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού

Σε μια εποχή που ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων βρίσκεται στην καθημερινή ατζέντα οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης δεν μπορούν να μην αποτελούν τμήμα αυτής της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Agnes, o μετασχηματισμός απαιτεί ένα σαφές όραμα και έναν οδικό χάρτη (roadmap) και επιταχύνεται μέσω της κατανόησης και της αποδοχής της αλλαγής από τους εργαζομένους. «Και εδώ είναι η παγίδα: Πώς μπορεί η ηγεσία να έχει πλήρη επίγνωση του τι πραγματικά πιστεύουν οι άνθρωποι ενός οργανισμού; Ειδικά όταν μόνο το 10% των εργαζομένων συμμετέχουν ενεργά στα εταιρικά κοινά είναι δεσμευμένοι στον οργανισμό;», σημειώνει.

Και υπογραμμίζει: «Η θετική κουλτούρα μιας εταιρείας τροφοδοτεί την ενέργεια των ανθρώπων, επιτρέπει την ανταλλαγή ιδεών, τη δημιουργικότητα των εργαζομένων δηλαδή το πώς θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επιχείρηση και απελευθερώνει τη δύναμη της συνεργασίας και συν-δημιουργίας. Ξαφνικά αρχίζεις να νιώθεις τη δέσμευση των εργαζομένων - και ο λόγος; Γιατί τώρα νιώθουν ότι έχουν σημασία! Και έτσι, ο μετασχηματισμός γίνεται ολοένα και ευκολότερος».

Σύμφωνα με τον Managing Director της Up, aυτό είναι ο στόχος και ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του HR Squad - να ανάψει τη σπίθα της δέσμευσης και της αφοσίωσης των εργαζομένων. Φέρνει στο επίκεντρο τους εργαζομένους και παρέχει ένα σχέδιο δράσης στο HR και την ηγεσία. Οι εργαζόμενοι μπορούν να αρχίσουν να ανταμείβουν ο ένας τον άλλον, και όλες οι μικρές νίκες, οι επιπλέον προσπάθειες, γίνονται εμφανείς για όλους. Το όραμα του μετασχηματισμού γίνεται σιγά σιγά σαφέστερο: ο στόχος είναι ορατός και είναι πλέον εφικτός.

«Φυσικά το HR Squad, όπως και κάθε παρόμοιο εργαλείο, δεν είναι η μοναδική απάντηση από μόνο του, αλλά θα λειτουργήσει καταλυτικά στο βαθμό εκείνο που θα του επιτρέψει ο ίδιος ο οργανισμός. Μόλις καθοριστεί το σχέδιο δράσης για αύξηση της δέσμευσης και αφοσίωσης των εργαζομένων, η ηγεσία οφείλει να δράσει. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο για έναν οργανισμό από το να ζητάει τη συνεισφορά των εργαζομένων, να λαμβάνει την απάντηση και να μην υπάρχει άμεση εταιρική ανταπόκριση. Αλλά, πάλι, αυτό δεν είναι στοιχείο μιας θετικής εταιρικής κουλτούρας, σωστά;», σημειώνει τέλος ο κ. Agnes.

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για την Up Hellas και τα προϊόντα μας.

Συναινώ στη χρήση των παραπάνω στοιχείων μου από την Up Hellas, προκειμένου να ενημερωθώ για τα προϊόντα της, βάσει και του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων που ισχύει από 25/5/2018.

arrow-image