Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής – Η σημασία του φαγητού

17 Οκτωβρίου 2022Up Stories
pagkosmia-imera-diatrofis

Πάντα θυμάμαι να μου άρεσε η ιδέα του πικ νικ. Οργανώναμε από την προηγουμένη τι θα φτιάξει ο καθένας από την παρέα και φτάναμε σε ένα μέρος με καταπληκτική θέα. Μοιραζόμασταν τα καλούδια και καταλήγαμε να ανταλλάσσουμε τις συνταγές από το καθετί.

Αχχχ το φαγητό μας απασχολεί καθημερινά κι ας μην το συνειδητοποιούμε αρκετές φορές μέσα στην καθημερινότητα μας. Ή αλλιώς να το θέσουμε πιο ορθά, η διατροφή. Σωστή λήψη θρεπτικών τροφών για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, ώστε να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις.

Τον Οκτώβριο του 1980, μάλιστα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, κατά κύριο λόγο είναι το να ενθαρρύνουν την προσοχή στη γεωργική παραγωγή τροφίμων, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο. Η μεταφορά τεχνογνωσίας, ακόμα, προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς και η ενίσχυση της διεθνούς και εθνικής αλληλεγγύης στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας.

Σήμερα, η πείνα απειλεί περισσότερους από 800 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη ενώ ο υποσιτισμός, η διατροφική ανασφάλεια και οι άθλιες συνθήκες υγιεινής είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο μισός πλανήτης αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας εξαιτίας χρόνιων καταστάσεων αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών, ο άλλος μισός αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων διατροφής που σχετίζονται είτε με την υπερκατανάλωση τροφίμων είτε με στρεβλές εικόνες που παράγει ο δυτικός τρόπος ζωής.

Τονίζοντας την επίδραση των κλιματικών αλλαγών και της αύξηση χρήσης βιοκαυσίμων στην ποσότητα, τις τιμές και την ποιότητα των τροφίμων παγκοσμίως, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής δίνει ταυτόχρονα το έναυσμα για να προβληματιστούμε σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές μας και το διατροφικό μας μέλλον.

Διατροφή

Η διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προάσπισης της ατομικής υγείας.

H δραστική αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής, η μείωση του ελεύθερου χρόνου, η μετεξέλιξη της οικογενειακής δομής και η επακόλουθη υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών, που οδηγούν στην κατανάλωση έτοιμου και τυποποιημένου φαγητού, είναι μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία στη σημερινή εποχή. Την ίδια στιγμή, η συστηματική καλλιέργεια αισθητικών προτύπων που αποκλίνουν από μια υγιή στάση ζωής, σε συνδυασμό με την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, αυξάνουν τη συχνότητα νοσημάτων που συνδέονται με διατροφικές διαταραχές.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει πλέον ευρεία ευαισθητοποίηση προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της πληροφόρησης και της ενίσχυσης της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων. Στην Ευρώπη, όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν στρατηγικές και προγραμματισμένες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το θετικό είναι πως το τελευταίο χρονικό διάστημα, ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τείνει στην αναζήτηση πιο υγειών τροφών προς κατανάλωση στην καθημερινότητά του, το οποίο είναι αρκετά ενθαρρυντικό.

Οι τροφές είναι άπειρες, σκοπός είναι να κάνουμε εμείς τις σωστές επιλογές, τρέφοντας με τον σωστό τρόπο το σώμα μας και ακούγοντας τις ανάγκες μας. Η κάρτα Go for Eat, μάς βοηθά ακόμα περισσότερο καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα επιλογών. Έτσι, μας απαλλάσσει από ακόμα μια έγνοια.

Ο στόχος είναι να ποντάρουμε στην υγεία και να μην ξεχνάμε τη φράση «Μέτρον Άριστον»!

Stay healthy 😊

Της Ελένης Κυριάκου, Senior Account Manager της σούπερ ομάδας μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για την Up Hellas και τα προϊόντα μας.

Συναινώ στη χρήση των παραπάνω στοιχείων μου από την Up Hellas, προκειμένου να ενημερωθώ για τα προϊόντα της, βάσει και του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων που ισχύει από 25/5/2018.

arrow-image