AI Chatbots – Ο Γαβριήλ μάς εξηγεί τι είναι το ChatGPT

21 Φεβρουαρίου 2023Up Stories
AI Chatbots

Τον τελευταίο καιρό γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από τα AI Chatbots με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ChatGPT.

Το ChatGPT είναι μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης από την OpenAI που έκανε την εμφάνιση της στις 30/11/2022. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα κατάφερε και ξεπέρασε τους 1.000.000 χρήστες από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της, ενώ στις 3 Φεβρουαρίου έπιασε τους 100.000.000 χρήστες. Τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ανακοινώσει ότι θα φτιάξουν δικά τους αντίστοιχα chatbots.

Τι είναι ένα chatbot;

Ένα chatbot είναι ένα bot που επικοινωνεί με έναν χρήστη μέσω γραπτού λόγου. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες chatbots: Scripted chatbots και AI chatbots.

Τα scripted chatbots υπάρχουν αρκετά χρόνια, έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες καθώς είναι προγραμματισμένα να απαντάνε με προσχεδιασμένα κείμενα και απαντήσεις.

Από την άλλη πλευρά, τα AI chatbots μέσω της μηχανικής μάθησης (Machine Learning) έχουν δυνατότητα να απαντάνε με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα. Τα συγκεκριμένα bots συλλέγουν πάρα πολύ μεγάλο όγκο πληροφορίας από το διαδίκτυο και έχουν πολλές παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψιν. Πέρα από την ταχύτητα και την ακρίβεια, όμως, έχουν και τη δυνατότητα να είναι πιο ‘‘ανθρώπινα’’ και κατανοητά στις απαντήσεις τους. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν να μαθαίνουν μέσα από κάθε ‘’συζήτηση’’ που έχουν με τον χρήστης καθώς προσθέτουν νέα δεδομένα στη βάση τους.

Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ChatGPT;

Το ChatGPT χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από μαθητές και σπουδαστές, καθώς μπορεί να τους δίνει λύσεις σε ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων. Επίσης χρησιμοποιείται από προγραμματιστές για να φτιάξουν κώδικα. Τα παραδείγματα χρήσης του είναι πάρα πολλά.

Υπάρχουν βέβαια μερικοί περιορισμοί που αναφέρονται στην κεντρική του σελίδα, όπως το ότι δεν έχει μεγάλη αντίληψη για γεγονότα που συνέβησαν μετά το 2021 και υπάρχει περίπτωση να δώσει λάθος ή και επικίνδυνές απαντήσεις.

Το συγκεκριμένο bot το έχουν βάλει να απαντήσει σε θέματα εξετάσεων από σχολές Ιατρικής, Μαθηματικών, Νομικής και κατάφερε να περάσει και στις 3 περιπτώσεις.

Αρχική σελίδα του ChatGPT

Αρχική σελίδα του ChatGPT

Μπορεί να αντικαταστήσει κάποιες θέσεις εργασίας;

Μπορεί το ChatGPT να έχει την δυνατότητα να γράφει άρθρα και να δημιουργεί κώδικα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμο να αντικαταστήσει το επάγγελμα του αρθρογράφου ή του προγραμματιστή. Θα έλεγα ότι είναι ο συνδυασμός ενός γρήγορου γραμματέα με υπερβολικά πολλές γνώσεις.

Το ChatGPT είναι ένα εργαλείο που έχει πολλές χρήσεις. Αρκετοί πιστεύουν ότι θα αντικαταστήσει τις μηχανές αναζήτησης, τους προγραμματιστές, τους αρθρογράφους, τους δημιουργούς περιεχομένου. Επίσης πολλοί ακαδημαϊκοί φοβούνται για την ακεραιότητα των εξετάσεων και σκέφτονται να κάνουν αλλαγές στη διαδικασία τους.

Οι παραπάνω βέβαια ανήκουν στη μια όψη του νομίσματος. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκουν αυτή την τεχνολογία ως κάτι καινοτόμο και ικανό να αυξήσει κατά πολύ την παραγωγικότητα και την εύρεση λύσεων. Τώρα ο καιρός θα δείξει… Πάντως τα AI Chatbots ήρθαν εδώ για να μείνουν.

Του Γαβριήλ Χαραλαμπίδη, IT Administrator της ομάδας μας! 🎉

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για την Up Hellas και τα προϊόντα μας.

Συναινώ στη χρήση των παραπάνω στοιχείων μου από την Up Hellas, προκειμένου να ενημερωθώ για τα προϊόντα της, βάσει και του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων που ισχύει από 25/5/2018.

arrow-image